-->

Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi David Ricardo


Varsayımlar
  •  İki ülkeli ve iki mallı analiz modeli Dünyada yanlız iki ülke ve iki mal vardır.
  •  Uluslararası ticarette para kullanılmaz .Malın malla değişimi şeklinde ticaret yapılır.Malın fiyatı diğer malın cinsinden belirlenir.
  •  Hükümetlere yer verilmez.Gümrük tarifeleri ,kotalar,dış ticaretteki kısıtlamalar yoktur.
  •  Taşıma giderlerinin sıfır olduğu varsayılır.Ekonomi tam çalışma durumundadır.
         Ricardo'ya göre uluslararası ticaretin temeli
mutlak değil,karşılaştırmalı üstünlük oluşturur.
Eğer ülke bazı malların üretiminde daha verimli ise ,maliyeti daha düşük ise bu mallarda uzmanlaşmalı boşu boşuna kaynaklarını israf
etmemelidir.
Bunun için en iyi politika, karşılaştırmalı olarak en üstün olduğu alanlarda üretim yaparak uzmanlaşmalı ve bu malları ihrac etmeli,pahalıya ürettiği daha cok kaybak kullanarak üretitği diğer malı ithal etmelidir.
Karşılaştırmalı üstünlük teorisine göre karlı dış tişcaret için zorunlu koşul ülkelerdeki yurt içi fiyatlarının farklı olmasıdır.Dış ticaretten tarafların sağlayacağı yararın ölçüsü uluslararası fiyat oranlarıdır.


Örneğin, Bir işçi bir günde


 A MALI
 B MALI
 Amerika
 40 birim
 80 birim
 Almanya
 20 birim
 10 birim

Bu örneği bir önceki yazımızdaki MUTLAK ÜSTÜNLÜK Teorisine göre çözersek dış ticarete açıldıklarında Amerika her iki malda da mutlak üstünlük sahibi olacaktır fakat varsayımlara göre 1 ülke 2 malda uzmanlaşamayacaktır bu yüzden mutlak üstünlük teorisi burada işe yaramamaktadır.


Ricardo'nun Teorisine göre önemli olan hangisinin daha fazla mal ürettiği değildir arasındaki orandır.
Yani Amerika A malını Almanya ya göre 2 kat daha fazla üretiyor B malını ise 8 kat daha fazla üretiyor ozaman Amerika B Malında uzmanlaşmaya gidecektir.
Almanya ise A malını Amerika dan 2 Kat az üretiyor,B malını ise 8 kat daha az üretmektedir o zaman Almanyada 8 kat az ürettiği mal yerine 2 kat daha az ürettiği A malında uzmanlaşacaktır.



  • Yorum ve Düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.

1 yorum: