-->

Ülkemizde İktisat Okumak


Bu yazımda 3.sınıf iktisat öğrencisinin gözünden iktisadın ülkemizdeki ve yeni başlayan arkadaşlarımın aklındaki bilgileri paylaşmak yazmak istedim.
İktisat özellikle öğrenciler için lise son sınıfta üniversiteye hazırlanırken bilinir ama sadece isim olarak, 100 kişiden 5’i belki iktisat okumak ister geri kalanı yüksel puanlı bölümleri hedef almış fakat ygs-lys sınavlarından sonra 100 kişiden 50 si iktisat veya iibf bölümlerini tercih eder etmek zorunda kalır. Üniversite tercihlerine iktisadı sonra sıralara yerleştiririz ama genelde iyi bir puanın yoksa iktisat veya iibf bölümlerine yerleşirsin.

                Bu bölümü kazandığımızda çevremizdekilerin bize sorduğu şeyler; 2 yıllık mı 4 yıllık mı? Cevap 4 yıllıksa maşallah derler J sıra gelir bölümü sormaya sen cevap veririsin. İktisadı düşünüp sorarlar bu bölüm ne ile ilgilenir ne iş yapar, ee yenisin sonuçta araştırmışsındır sende iktisat hakkında birkaç bilgi, anlatırken zorlanırsın çünkü sen bilmesen de çok geniştir iktisat.
                Üniversiteye başladığımız ilk sene iktisat derslerini ufaktan ufaktan görürüz iktisada giriş dersleri gibi ve bu sene sen,  iktisat hakkında fazla bir şey mantığına yatmaz aslında ama farkında olmadan temeli atıyorsun. İkinci sınıfa geçtiğinde biraz daha zorlaşır dersler mikro iktisat, makro iktisat gibi dersleri görürsün artık grafikler artmış varsayımlar çoğalmıştır. Mantığına da yatmaya başlamıştır aslında,

 Hele ki üçüncü sınıfa gelince farklı bakış açılı dersler eklenir; uluslararası iktisat, para teorisi ve politikası gibi zordur aslında üçüncü sınıf, iktisat hakkında çok şey biliyorsundur aslında eğer her sene kopya çekerek veya yatarak geçirmediysen.
                Son seneye geldiğinde iktisat sana birçok alanda bilgi katmıştır farkında olmadan. Etrafa bakış açın değişir, ekonomi haberlerini yorumlayabilirsin, Doları Euro’yu takip edersin.
 Son sene aslında fazla şey öğrenmezsin bana göre çünkü artık kendini geliştirirsin zaten her dersin içinde bildiğin kelimeler, varsayımlar vardır.  Son seneye geldiğin de artık her iibf öğrencisi gibi ‘’Şimdi Ne Yapacağız’’ sorusu sorulur kendine ama buradaki temel fark şudur arkadaşlar eğer sen gerçekten öğrenmek için okuduysan iktisadı ve kendini bu alanda geliştirdiysen staj ile desteklediysen, mezun olunca ne yapacağın aklındadır. Müfettişlik sınavları, uzman sınavları, muhasebecilik sınavları gibi bunları çoğalta bileceğimiz çok sınav vardır ama sen bunları araştırdıysan bilirsin,eğer biliyorsan da zaten en geç üçüncü sınıfta KPSS çalışmaya başlamıştırsın.

                İlk başta demiştik ya iktisat hakkında bir şey bilmezsin artık çok şey biliyorsun çevrendekilere iktisat hakkında açıklamalar yapabiliyorsun ama SEVEREK OKUDUYSAN. 
  • İktisat okumak bazılarına göre sadece okumak bazılarına göre ise yaşamaktır.

0 yorum