-->

SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN: SİYASİ PARTİLERİN ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN RANT ELDE ETMEYİ AMAÇLAMASI


  Merhaba sevgili okuyucularım, bildiğiniz üzere her seçim dönemi yaklaştığında tüm partiler Asgari Ücreti arttıracağını ifade etmektedir.
Tamam, asgari ücret artar, arttırması zor olmasa gerek fakat bir takım sonuçlarını düşünerek mi acaba arttırılıyor ya da önemli olan Asgari Ücreti arttırmak mıdır gerçekten çözüm?
Hele de Enflasyon(10.87 Tüik 2017) ve Genç işsizlik (19,8,Tüik 2017) artıyorken tek sorun gerçekten Asgari Ücretin artması mıdır?

Asgari ücreti 3000TL yaptığımızı düşünelim ne olacak, zorunlu ihtiyaçların (gıda, giyim vb.) fiyatları artmayacak mı?  Önemli olan Enflasyonu azaltmak (Satın alma gücünü arttırmak),Genç işsizliği azaltmak gerekli diye düşünüyorum.
Ülkemizde son dönemde en büyük sorunlardan birisi Üniversiteden mezun olan gençlerin özel sektörde iş bulamamasıdır. Bu kadar zor mu iş bulmak derseniz. Genç mezun (2016 Mezunu) ve KPSS hazırlanan bir genç olarak deneyimlerimi birkaç madde ile anlatmak istiyorum.
Mezun olduktan sonra karşılaştığım özel sektördeki sorunlar;
  •         Tecrüben var mı? Cevap = Biz tecrübeli eleman arıyoruz üzgünüz.
  •        İŞKUR’un iş başı eğitimi ile şirketinizde/muhasebe büronuz da tecrübe edinmek istiyorum size hiçbir maliyetim olmayacaktır. Cevap= İnanır mısın şuanda eleman fazlamız var yeterince boş masamız bile yok. Üzgünüm.
  •         Ben seni alırım ama ilk başlarda ücret vermem/düşük ücret veririm işi öğrenene kadar.(İstisna denk gelmedim)

Daha bizler mezun olup iş ararken böyle problemlerle karşılaşarak, büyük bir sınavdan geçerken, bu gençlerin ileriye dönük planlarını uygulaması ne kadar kolay olabilir ki, her şeyin maddiyata bağlı olduğu ortamda.
Neyse yani Sayın Siyasi büyüklerim önemli olan Asgari Ücret değil…
Önemli olan gençlere yol gösterebilmek/yol açabilmektir. Bu yüzden siz sosyal adaleti, gelir dağılımında eşitliği sağlayamadığınız sürece istediğiniz kadar Asgari Ücreti artırın.
Enflasyon ve İşsizlik arttırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır.
Taner KAŞIKÇI
İktisatbilgisi.blogspot.com

0 yorum