-->

Seçim Vaatlerine Göre Asgari Ücret Artabilir mi?

Asgari Ücreti Arttırıla Bilir mi?

İktisat son sınıf öğrencisi olarak asgari ücretin devlete birkaç etki sağlayarak artabileceğini düşünüyorum, bu yazıyı yazarken hiçbir siyasi kurum ve kuruluşu düşünerek değil kendi öğrenim bilgilerim ile düşüncelerimi yansıtmaktayım.
Asgari ücreti arttırmak sadece yasanın çıkarılmasıyla olmayacaktır.
                 Asgari ücretin artması; işçinin harcanabilir gelirinin artıp
, işverenin maliyetinin artması demektir fakat işverenin maliyetinin artması olumsuz bir durumdur böyle bir ortamda birçok olumsuz etki ortaya çıkacaktır işçi ücretleri yükseldiği için işveren daha az emek talep edecek ve işsizlik yükselecektir. Bu durumun engellenmesi için yapılacak önlemler vardır.
Örneğin, işverenlere hibe ve teşvik yapılması bunun oluşması çok zor diye düşünüyorum nedeni birçok özel sektör bulunmaktadır devletin bünyesinden para aktarmak devlet için olumsuz olacaktır.
Üzerinde durmak istediğim önlem verginin düşürülmesi, işçiye yüklenen vergi ve işverene yüklenen vergi. Aşağıda verdiğim tabloyu incelediğimizde;
  1. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 1.411,71 TL’dir
  2. İşverenden kesilen toplam vergi 210,26 TL, işçiden kesilen toplam 252,43 TL’dir.
  3. Asgari ücreti yükselttiğimiz de vergileri azaltırsak/veya hiç vergi almaz isek işçinin 1.411,71 TL harcanabilir geliri olacaktır.
  4. Bu durum oluştuğun da devletin vergilerden geliri azalacaktır fakat bu açığı kapatmak için işçiler/tüketicilerin harcanabilir geliri artmasıyla tüketim artacaktır, tüketimin artması da daha fazla ürün tüketilmesine yol açarak devlete dolaylı vergi (kdv vb,) olarak gelir sağlayacaktır.
  5. Yani asgari ücretin 1.300-1.500 civarı olması normal bir durumdur.

0 yorum