-->

Dolar Yükselirken, Türk Lirası Düşüyor Yerli Firmalara Etkisi


            Evet, son 2 yıldır Dolar Türk lirası karşısında değer kazanıyor, Türk lirası ise dolar karşısında değer kaybetmiş oluyor. Bu durumun ülkemiz başta olmak üzere cebimizdeki paraya, ithal ettiğimiz ürünlere kadar birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır.

Doların yükselip (Türk lirasının değer kaybetmesini), 1 USD = 2.50 TL iken ithal ettiğimiz 1 Dolarlık malı 2.50 TL ye alıyoruz, 1 USD = 3 TL olduğunda aynı malı 3 TL almak durumunda olacağız. Bizim paramızın değeri dolar karşısında azalarak, satın alma gücü azalmaktadır.

Bu durum ithal ettiğimiz her alanda etkisini sürdürmektedir,

  • Dışarıdan aldığımız ürünlerin fiyatı artacak,
  • Ülke içinde ise üretim yaparken birçok ham maddeyi ithal ediyoruz, doların artmasıyla ithal ham madde fiyatları yükselerek ürettiğimiz malın maliyetini arttırıyor, sonuç olarak o malı piyasa ya çıkarırken, yukarıda verdiğimiz örnek gibi, daha yüksek bir fiyata satacağız ve yurt dışında aynı malı üreten firma/rakiplerimiz ise bu malı daha ucuza üretip ülkemizde bizim fiyatımızdan daha ucuza satarak rekabet gücümüzü azaltacaktır bu da ülkemizdeki firmaların güçsüz kalmasına neden olacaktır.

Bu durumu önlemek için;

  • Para (Merkez Bankası) politikaları ya da Maliye (Devlet) Politikaları ile Türk lirasının Dolar karşısında değer kazandırmalıdır,
  • Devlet yerli üreticiyi vergi indirimi, hibe yardımları ile korumalıdır.
  • Yada Devletin  ithal gelen ürünlerde vergi koymalıdır.

0 yorum