-->

SGK İcra Memuru Ne İş Yapar?

Atamalar yaklaştıkça kurumlardaki memurların ne iş yaptığı, hangi yoğunlukta çalıştığı ve en önemlisi ne kadar maaş aldıkları dedikoduları -özellikle bu forumda- her yerde dolaşır durur. Bilen konuşsun ama bilmeyenin konuşması herkesi yanıltır.
Siz İİBF Mezunları için Sosyal Güvenlik Kurumu'na açıktan KPSS ile atanacak MEMUR, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (V.H.K.İ) ve SOSYAL GÜVENLİK İCRA MEMURU kadroları için bilgiler vereceğim. İlk olarak Sosyal Güvenlik İcra Memurluğu

SOSYAL GÜVENLİK İCRA MEMURU

- 666 sayılı KHK'dan önce bu memur grubuna ödenen ek ödeme ve diğer memur gruplarına da ödenen mesai, ikramiye vb. ödemeler kaldırılmıştır.
- KHK'dan önce kuruma KPSS ile atanmış bir icra memuru 2100,00 TL civarı maaş alırken KHK'dan sonra atanmış bir icra memuru 1760,00 TL almaktadır. Aradaki fark KHK öncesi
atanan icra memuruna 666 fark tazminatı olarak ödenmektedir. Sonuç olarak yeni atanacak bir icra memuru 1760,00 TL maaş alacaktır.
- Yukarda verilen maaş dışında başkaca ödeme yoktur ve maaş net tutarıdır.
Mali durumu biraz olsun ortaya koyduktan sonra istatistiki verileri vererek olayı icra memurları açısından vehametini ortaya koyabiliriz.
SGK'nın toplam 28 milyar TL prim vb. alacağı bulunmaktadır. 2012 yılı sonu itibariyle kurumda bulunan toplam icra memuru sayısı 878'dir. Ortalama olarak bir icra memurunun takip ve tahsil etmesi gereken rakam eski parayla 30 trilyondur.
Küçük illerde dosya anlamında durum biraz daha rahat olsa da İstanbul gibi bir büyükşehirde icra memurunun takip ve tahsil etmesi gereken 350.000 dosya bulunmaktadır.
Dışarıdan ve özellikle de atanmayı bekleyen mezunlara davulun sesi uzaktan hoş gelse de kuruma girişi 1 sene bile olmayan icra memurları tekrardan kpss'ye hazırlanma ya da kurum değiştirerek sgk'dan kaçmanın yollarını aramaktadır.

Bir Sosyal Güvenlik İcra Memuru Ne İş Yapar?
- İcra Memurunun asli görevi kurum dışına çıkarak fiili haciz yapmaktır. Teknolojinin gelişmesiyle araç, tapu, menkul hacizleri sistem üzerinden yapılır hale gelmiştir. Sadece sorunlu ya da sistemde herhangi bir varlığı olmayanlar üzerine fiili hacze gidilmektedir. Fiili haciz ağızdan çıktığı kadar kolay bir husus değildir. Küfür, tehdit, darp vb. olaylar bir icra memurunun hergün yaşadığı rutin olaylardır.
- İcra Memuru, dışarı çıkmadığı günlerde ve her sabah bankaya borçluların yatırmış olduğu paraları dosyaya mahsup etmekle uğraşır. Yatırılan paralar 3-5 liradan ibaret olmayıp 100bin TL'leri geçen miktarlar olmaktadır. Dosyaya yapılan masrafı bile gözden kaçırmaması gereken icra memurunun bu anlamdaki sorumluluğu yüksektir.
- İcra Hazırlık servisi tarafından açılan dosyalara haciz kararı, icra memurunun içinde olduğu il müdürlüğü komisyonu tarafından alınır. Haciz kağıdı alınmasından sonra haciz işlemi başlar. Eğer ki ödeme emri tebliğ edilmemişse araştırmayı ya da fiili tespiti yine icra memuru yapar.
- Bu işlerin arasında servise gelen borçlularla icra memurları ilgilenir. Taksitse taksit ödemeyse ödeme işlemleri için detayları icra memuru verir.
- Borçlar ödenip dosyalar kapandığında kapanışları icra memuru alır. Dosyayı kontrol edip kapatır.

Diğer Hususlar
- 2010 yılında yayınlanan yönetmelik gereği icra memuru başkaca bir serviste çalıştırılamaz. Soruşturma nedenidir. Fakat muhtelif illerde icra memurlarının başka servislerde çalışması örnekleri mevcuttur.
- icra hazırlık servisinde icra memuru çalıştırılamaz. vhki ya da memur görevlendirilir.
- icra memurlarının haklarını savunan ve bu kadronun özlük ve mali anlamda ileri gitmesi için uğraşan dernekleri mevcuttur. derneğin üye sayısı 800'ü geçkindir. web adresi http://www.icrader.org.tr dir.
- kulislerde konuşulan bilgilere göre Sosyal Güvenlik İcra Memurluğu kadrosu için mali iyileştirmenin kesin olduğu, Sosyal Güvenlik İcra Uzmanlığı (KPSS A) kadrosunun ise yakın olduğu vurgulanmaktadır.
Not: Bu bilgiler değerli bir icra m

0 yorum